ARKIB

KATEGORI

Buletin

Geely acah model sedan elektrik dan umum siri NEV baharu, bakal dilancar tahun ini

Berita Global

Views

Geely Auto membuat kejutan dengan berkongsi video acah sedan elektrik terbaharunya, sekali gus mengumumkan siri baharu kenderaan tenaga baharu (NEV). Model ini dijangka membuat kemunculan sulungnya dalam tahun ini.

Jika dilihat pada siluet model sedan elektrik ini, ia menampilkan gaya yang sporty dan premium dengan garis hud yang panjang selain lampu hadapan rekaan tajam, pintu jenis ‘suicide‘, dan bumbung belakang yang melengkung.

JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X90 (VX11) dirakam dari jarak dekat, kelihatan stereng di sebelah kanan

Buat masa ini tiada imbasan rekaan dalaman, dan ia mungkin mengingatkan kita kepada model BYD Seal dan NIO ET5. Dari segi saiz, sedan elektrik ini akan berada di antara BYD Seal dan Zeekr 001.

Besar kemungkinan, sedan elektrik Geely ini mempunyai ukuran panjang sekitar 4,900 mm. Pada penghujung video, Geely turut mengumumkan siri baharu kenderaan tenaga baharu (NEV) yang akan berada dalam segmen harga pertengahan hingga tinggi.

JOM BACA >> INTIP : Ini baru betul ‘testing kaw-kaw’, sampai unit ujian Proton X90 (VX11) rosak di tepi jalan

Siri NEV ini juga akan berada di bawah jenama Geely. Jadi, model aras mula akan diwakili oleh Geometry, Geely akan berada dalam julat pertengahan hingga tinggi manakala Zeekr akan berada dalam segmen mewah dan premium.

Model sedan baharu ini dibangunkan dari pelantar seni bina SEA yang turut dikongsi bersama dengan Zeekr, smart, Jidu, Radar, Polestar dan Lotus. Ia bakal membuat kemunculan pada 2023 dan akan menjadi model pertama dalam siri baharu tersebut.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Weibo

JOM BACA >> INTIP: Dua unit ujian Proton X90 (VX11) dikesan sekitar Simpang Pulai
JOM BACA >> Dakwa kereta gesel pembahagi jalan elak konvoi pengiring, lelaki ini berani jawab ciapan balas TMJ
JOM BACA >> Toyota Agya dan Daihatsu Ayla bakal tiba di Indonesia bulan Mac 2023, pengeluaran massa Perodua Axia (D74A) dijangka bermula Januari 2023
JOM BACA >> Kenderaan pengguna MRR2 terkena minyak, SUKE sedia tanggung kos cucian
JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply