ARKIB

KATEGORI

Buletin

Nissan bakal perkenal logo baharu – Tanda dagang telah didaftarkan di beberapa buah negara

Berita Global

Views

Nissan bakal menuruti jejak langkah Volkswagen, KIA dan BMW yang telah mula memperkenalkan logo korporat baharu mereka. Menurut portal Motor1.com, telah mendaftarkan tanda dagang (trademark) dibeberapa buah negara seperti Great Britain, Peru, Uruguay, Chile, dan Argentina.

JOM BACA >> Stesen minyak pertama Five akan mula beroperasi bulan ini

Logo baharu ini kelihatan lebih minimalis dan tidak lagi menggunakan tona krom dan bentuk tiga dimensi. Trend gaya rekaan logo jenama automotif mula berubah kepada lebih ringkas, sejak Volkswagen memperkenalkan logo baharu mereka dan ia kemudiannya diikuti oleh beberapa jenama lain seperti KIA dan BMW.

Pada asasnya, logo baharu Nissan itu nanti masih membawa gaya rekaan logo lama, dengan mengekalkan bentuk bulat dan juga perkataan Nissan di tengah-tengah. Bentuk mukataip (typeface) juga masih kelihatan hampir sama dengan logo sebelumnya tetapi ia nampak lebih kurus dan jarak antara setiap abjad juga kelihatan lebih jauh.

JOM BACA >> TuneD perkenal kit badan khas untuk Proton Saga FLX – Harga bermula dari RM 1,980

Sebenarnya, logo baharu ini telah mula diperlihatkan pada model konsep Nissan Ariya di Tokyo Motor Show 2019. Lencana yang bercahaya pada crossover elektrik itu, sepadan dan hampir sama dengan logo yang telah didaftarkan itu. Selain itu, model generasi baharu Nissan Z juga bakal mendapat lencana baharu, jika merujuk kepada pendaftaran tanda dagang yang dibuat di Kanada dan New Zealand.

Tidak seperti logo baharu Nissan, rekaan lencana baharu Z, ia nampak lebih klasik. Logo itu nanti bakal menampilkan mukataip Z dengan dengan sedikit calit di bahagian tengah, dan ia kelihatan hampir seiras dengan lencana pada model asal 240Z keluaran tahun 1971. Genrasi baharu Nissan Z dijangka membuat kemunculan sulung dengan lencana baharunya dalam masa satu atau dua tahun lagi.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Theophilus Chin beri gambaran Honda City Hatchback secara digital
JOM BACA >> INTIP : Proton terus menguji SUV kompak X50
JOM BACA >> INTIP : Cik ‘City 2020’ terus diuji
JOM BACA >> Gambaran digital Proton Suprima S generasi baharu
JOM BACA >> INTIP : ‘Cik City 2020’ kena skodeng di Lebuhraya Persekutuan</a

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply