ARKIB

KATEGORI

Sukan Permotoran

Isuzu D-Max 1.9 liter takluki Borneo Safari

Sukan Permotoran

Views

Isuzu D-Max 1.9 Blue Power terbaharu meneruskan reputasi jentera tersebut sebagai salah satu kenderaan off-road yang paling lasak dengan menakluki cabaran Borneo Safari baru-baru ini. Sepanjang tujuh hari, jentera tersebut telah berjaya meredah permukaan jalan yang sukar dan tak menentu meskipun hanya sempat mencatatkan 200 km pada odometernya.

JOM BACA >> Gambaran SUV kompak Perodua D55L

Blue Monster” berkenaan hadir dengan kelengkapan standard, selain disesuaikan untuk kegunaan di permukaan ekstrem seperti; ketinggian badannya ditambah untuk membolehkannya menggunakan tayar permukaan lumpur, penyerap hentak larasan panjang, snorkel, takal dan penampan lasak sebagai pelindung ketika dalam permukaan tak menentu ketika di dalam hutan.

Ketua Pegawai Operasi Isuzu Malaysia, Mayasuki Suzuki berkata, dengan hantaran kuasa yang mengagumkan serta padanan transmisi enam-kelajuan, D-Max 1.9-liter Blue Power ‘tidak segan’ untuk menyerlah di dalam apa jua situasi, walaupun saiz enjinnya lebih kecil. Isuzu D-Max 1.9 liter menampilkan enjin 1,898 cc yang mengagumkan yang direka dengan tujuan untuk mempertingkatkan prestasi enjin serta ketahanannya.

JOM BACA >> Illustrasi digital gambaran Perodua Bezza facelift 2020

Ia merangkumi komponen enjin yang lebih ringan yang sekaligus dapat mengurangkan geseran dan tekanan terhadap bahagian-bahagian terlibat. Sistem pengecas turbo Variable Geometry System (VGS) juga telah diberi kemaskini dan meningkatkan maklumbalas enjin, terutama ketika RPM rendah untuk memberikan respon enjin yang lebih baik kepada pemandu.

Jentera “Blue Monster” ini menyertai unit “Red Monster”, “White Monster” dan “Black Monster” sebagai sebahagian daripada komitmen Isuzu Malaysia selaku penaja utama acara berkenaan. Wakil media memanfaatkan kenderaan terbabit untuk mendekati aksi-aski yang berlangsung tahun ini. Isuzu Malaysia telah menjadi penyokong utama acara berkenaan sejak 13 tahun lalu. Borneo Safari dianjurkan secara tahunan sejak 1991.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> Tokyo Motor Show 2019 : SUV kompak baharu Daihatsu diperkenalkan – Bayangan awal Perodua D55L?
JOM BACA >> INTIP : Proton X50 dikesan sekitar bandar Gua Musang
JOM BACA >> Honda City 1.0 liter turbo bakal dilancarkan di Thailand November ini
JOM BACA >> INTIP : Proton uji dua varian X50 termasuk versi Sport?
JOM BACA >> Mat Bond kata Proton X70 CKD bakal guna transmisi 7-kelajuan dwi-klac (DCT), betul ke?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply