ARTIKEL TERKINI

KOMEN TERKINI

ARKIB

KATEGORI

Video

Tags

Berita Automotif

Virus COVID-19 mampu bertahan 9 hari pada besi pemegang pengangkutan awam

Berita Tempatan

Views

Ini mungkin satu berita yang amat mengejutkan kerana para saintis telah menemui punca wabak koronavirus (COVID-19) merebak dengan begitu cepat. Astro Awani melaporkan, wabak maut ini mampu bertahan pada permukaan yang kerap disentuh sehingga sembilan hari.

JOM BACA >> Proton lancar X70 2020 buatan Tanjung Malim – Harga bermula dari RM94,800

Memetik laporan Mirror, permukaan yang berpotensi jangkitan adalah tombol pintu, besi pemegang dalam kenderaan awam serta beberapa permukaan yang kerap disentuh di kawasan tumpuan ramai seperti hospital dan sebagainya.

JOM BACA >> INTIP : ‘Cik City 2020’ kena skodeng di Lebuhraya Persekutuan</a

Menurut laporan itu, saintis telah mendapati koronavirus boleh bertahan selama sembilan hari pada tombol pintu dan besi pemegang dalam kenderaan awam. Permukaan yang kerap disentuh di kawasan tumpuan ramai seperti di hospital juga mempunyai potensi jangkitan tinggi.

Menurut kajian terbaru di Jerman, koronavirus mampu bertahan empat kali lebih lama berbanding virus demam biasa pada sesuatu permukaan yang telah disentuh. Namun begitu, virus boleh dihapuskan jika semua permukaan tersebut dilap dengan menggunakan produk pembasmi jangkitan. Orang ramai digesa untuk mengambil langkah pencegahan dengan sentiasa berjaga-jaga dan mengutamakan kebersihan tangan.

KLIK UNTUK BESARKAN

JOM BACA >> INTIP : Proton X70 2020 (CKD) mula tiba di bilik pameran – Ini apa yang perlu anda tahu
JOM BACA >> Beberapa model Proton alami kekurangan bekalan komponen akibat Coronavirus – Pengeluaran terpaksa dikurangkan
JOM BACA >> KIA Seltos mula dipertontonkan kepada pengedar
JOM BACA >> Projek super moped Modenas dihidupkan kembali?
JOM BACA >> Geely Hao Yue (VX11) bakal jadi SUV ketiga Proton?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply