ARKIB

KATEGORI

Buletin

Honda Cars India acah foto SUV serba baharu

Berita Global

Views

Honda Cars India Ltd. (HCIL), memasuki tahun baharu dengan ‘mengacah’ lakaran bakal model SUV serba-baharunya yang akan membuat kemunculan sulungnya di negara ‘Bollywood’ itu pada musim panas 2023.

Reka bentuk SUV serba-baharu itu telah dihasilkan oleh Honda R&D Asia Pacific Co. mengikut tinjauan pasaran di India berkaitan perubahan keperluan gaya hidup serta jangkaan orang ramai dari segi reka bentuk dan juga prestasi.

Menurut info yang kami perolehi dari media-media tempatan di India, model SUV ini akan berkongsi pelantar dengan Amaze.

JOM BACA >> INTIP : Unit ujian Proton X90 (VX11) dirakam dari jarak dekat, kelihatan stereng di sebelah kanan

Meskipun lakaran tersebut agak kabur, kita masih lagi dapat melihat reka bentuk muncungnya yang hampir seiras dengan HR-V.

Ia menampilkan lampu hadapan yang langsing, jeriji bersaiz besar, plat gelincir (skid plate) serta pelapik badan dengan gaya lasak.

Model ini nanti bakal berentap dengan beberapa model seperti Hyundai Creta, KIA Seltos, Maruti Grand Vitara, Toyota UC Hyryder, Skoda Kushaq, Volkswagen Taigun dan lain-lain. Dari segi dimensi, ia berukuran sehingga 4.3 meter panjang.

JOM BACA >> INTIP : Ini baru betul ‘testing kaw-kaw’, sampai unit ujian Proton X90 (VX11) rosak di tepi jalan

Kita juga mungkin dapat menjangka yang ruang kabinnya akan berkongsi sebahagian elemen yang sama pada model Honda sedia ada.

Pengeluar kereta dari Jepun itu mungkin akan menawarkan beberapa ciri baharu seperti kamera 360 darjah, bumbung suria panoramik, tempat duduk berventilasi, kawalan jelajah adaptif dan sebagainya.

Model SUV ini juga dijangka akan berkongsi enjin yang sama dengan City generasi baharu dan tidak akan ditawarkan dengan pilihan enjin diesel. Ia mungkin mendapat enjin 1.5 liter DOHC i-VTEC aspirasi alami (NA) dan juga penjana hibrid e:HEV.

KLIK UNTUK BESARKAN

Foto kredit Honda Car India

JOM BACA >> INTIP: Dua unit ujian Proton X90 (VX11) dikesan sekitar Simpang Pulai
JOM BACA >> Dakwa kereta gesel pembahagi jalan elak konvoi pengiring, lelaki ini berani jawab ciapan balas TMJ
JOM BACA >> Toyota Agya dan Daihatsu Ayla bakal tiba di Indonesia bulan Mac 2023, pengeluaran massa Perodua Axia (D74A) dijangka bermula Januari 2023
JOM BACA >> Kenderaan pengguna MRR2 terkena minyak, SUKE sedia tanggung kos cucian
JOM BACA >> INTIP: Hari Ahad pun Proton masih uji X90 (VX11), mungkin kejar masa kot?

the authorMohd Izarul
Founder
Pereka grafik berjiwa otomotif

Leave a Reply